Martins sukkerchok

Man starter med at øve sig og blive helt vildt god til at gøre noget, så spreder man forsigtigt budskabet om, hvad man kan, både via de fysiske produkter, man kreerer og sælger, og via de sociale medier. Dernæst får man gaflet en plads i et populært tv-program, og så kører forretningen derudad … hvis man altså er både heldig og flittig.

Martin, først i tyverne, er passioneret kagebager – wiesekager.dk er navnet på hans blog, hvor han kreerer sine søde lækkerier. Ved siden af at studere Informationsteknologi har han solgt kager, haft stande ved diverse madmarkeder, og så har han haft held til at gafle sig en plads i tv-programmet Sukkerchock på TV2 Fri, hvor han vandt finalen. Dette satte godt skub i karrieren som dygtig kagebager.

Martin har både sine gode skriveevner og sin kreativitet af byde ind med, og når han drømmer om sit fremtidige arbejdsliv, er det ikke mange penge på kontoen, der fylder mest. Det gode liv handler om at få mulighed for at udfolde sin kreativitet og sin passion.

Mit arbejdsliv om 4 år?
”Mmh, det er meget svært at sige. Jeg drømmer om at lave noget, jeg synes er sjovt. Nu har jeg en hobby, som jeg tjener penge på hist og her, så forhåbentlig har jeg noget selvstændigt, hvor jeg både kan bruge de kompetencer, som min uddannelse giver mig og også arbejder med bagning og det søde køkken.”

En fast kontrakt?
”Det ville selvfølgelig give en form for sikkerhed, men det er ikke noget, jeg regner med kommer til at ske. Jeg vil hellere selv styre mit eget og give mig selv løn, hvis det er det, der skal til, for at jeg kan arbejde med mit fag.”

Martin slår fast: Det er meget attraktivt at kunne blive selvstændig. Det drømmer jeg om på nuværende tidspunkt. Uafhængighed i arbejdslivet er enormt tiltrækkende for mig, fordi jeg er i et meget kreativt fag, hvor det kan hæmme mig, hvis jeg ikke har frihed!” 
Når man er først i tyverne, er svækkelse og sygdom ikke noget, man frygter og ser et stort behov for at sikre sig mod. ”Sådanne tanker er ikke noget, der fylder,” konstaterer han.

Martins gode råd om at blogge

Vær vedholdende, passioneret, professionel og tro mod dig selv. 

Samarbejder du med en virksomhed, så mind dig selv om, at du hverken er sælger eller et reklamebanner. Det er okay at stille krav til virksomheden og omvendt.

Og så er der også som blogger regler at føle. I Markedsføringsloven anno 2018 står fx:
1. Er der tale om et link til et produkt, DU kan tjene på, skal det markeres som reklame-link.
2. Opslag på Facebook og Instagram mv. skal markeres med “reklame” eller “annonce” hvis produktet er sendt til dig som en gave.
3. Er der et honorar i form af et beløb, skal der på Instagram, Facebook, Youtube, Snapchat og blogs stå, “sponsoreret indlæg i samarbejde med XX“.