Damn good coffee kræver omhu

Fordybelse, tid og omhyggelighed er vigtige ingredienser i opskriften på alt fra fantastisk kaffe og sublim vin til god musik, dyb viden og medrivende bøger.

Som mange andre er jeg dog ikke det mest tålmodige menneske. Jeg bliver hurtigt rastløs, men samtidig ved jeg, at skal jeg have noget til at blomstre smukt, må jeg bore mig ned i materien, knokle igennem, være omhyggelig og justere, justere og justere.

Vores kultur med sociale medier, hvor det altid er muligt at klikke væk, når kedsomheden rammer os, lærer os ikke værdien af tålmodighed og fordybelse. Men de bedste virksomheder er næsten aldrig skabt overnight. Akkurat ligesom de vigtigste forskningsmæssige erkendelser er opnået ved omhyggelig, langvarig research, og de bedste bøger er skrevet om, om og om.


Sidstnævnte kender jeg til fra mit eget arbejdsliv. Umiddelbart har jeg slet ikke tålmodigheden til at skrive en lang bog, men så er det, at jeg ad åre har lært mig teknikker til at overkomme min trang til at skøjte let hen over tingene.

7 fif til at overkomme din rastløshed

1 Skriv bogen et kapitel ad gangen. Når du skærer din udfordring ud i mindre bidder, undgår du at miste modet. Din udfordring virker pludselig langt mere overkommelig.

2 Vær ikke bekymret for overspringshandlinger. Du kan mange gange få flere kreative ideer, når du fx går en tur, end når du sidder fastlåst og stirrer på en blank skærm.

3 Gør op med den traditionelle opfattelse af, hvad en arbejdssituation er. Ha' fx flere arbejdsstationer. Vidste du, at Astrid Lindgren skrev de fleste af sine bøger, mens hun lå i sin seng?

4 Vær en fagnørd. Dermed tvinger du dig selv til at dykke ned i vigtige detaljer i stedet for blot at skøjte videre.

5 Vær hysterisk med at overholde dine deadlines, hvilket tvinger dig til at nosse dig sammen.

6 Løs dine opgaver i samarbejde med mennesker, du får energi af, og som overrasker dig med nye perspektiver.

7 Find arbejdsopgaver eller et fag, du virkelig brænder for. En arbejdsdag synes uendelig lang, hvis jobbet ikke giver mening for dig – men kort, når du har det sjovt.