Anettes Æblebørn

Anette Straadt er sygeplejerske og sundhedsplejerske, i 2011 deltog hun i vækstforløbet Business Boost via storytelling for kvindelige iværksættere, som min eks-forretningspartner Annemarie og jeg planlagde og gennemførte, blandt andet med støtte fra Væksthus Midtjylland.

Siden har hun med sin virksomhed Æblebørn haft en fornuftig forretning. Hun er forfatter, foredragsholder, underviser, rådgiver, artikelskribent, brevkasseskribent med mere. Anette har arbejdet professionelt med børn siden 2001 og har selv tre skønne unger. Anette nørder – med egne ord – i børns naturlige sundhed.

”Friheden i mit arbejdsliv er uhyre vigtig og betyder meget for min arbejdsglæde og livskvalitet,” slår Anette Straadt fast: ”Friheden er afgørende for at få min hverdag med tre børn til at hænge sammen – dermed kan jeg lægge mine arbejdstimer, så det giver bedst mening.”

Arbejdsrytmen bestemmer hun helt selv

Der skal være tid til alt fra forældremøder og tandlægetider til lektiehjælp om eftermiddagen. Friheden bruger hun også til at finde, udvikle og fastholde energien i jobbet:

”Jeg kan jo tage mig en lur midt på dagen, hvis der er behov for det – jeg kan planlægge mit arbejde efter, hvornår jeg kan mærke, at jeg er mest effektiv. Jeg har klart mest krudt på min arbejdshest om formiddagen, så der lægger jeg de mest krævende arbejdsopgaver. Og når vi kommer hen over middag, så daler min energi kraftigt, og jeg kan løbe en tur, hænge vasketøj op – eller tage en lur.”
Det bedste ved iværksætterlivet er ifølge Anette Straadt, at hun får lov til at bruge sin skaberkraft og bruge sig selv – sin faglighed, kreativitet, sin evne som virksomhedsejer –evnen til at få idéer, sætte skibe i søen og følge dem til dørs. Og til at få resultater af arbejdet.

Det mest udfordrende ved at være iværksætter?

”Tidslommen – fra man har sat noget i søen, startet et nyt projekt og igangsat markedsføring – til resultaterne begynder at vise sig. Det mest udfordrende er dermed, når man kommer i kontakt med tanken ”Virker det nu? Vil nogen have det? Vil nogen købe det? Hvordan kommer det til at fungere?”

Anette Straadt bor alene med sine børn i et hus i Sønderbæk i det midtjyske, så der skal smør på brødet, og lige så vel skal der være tid til at være en nærværende del af de tre børns hverdag: ”Jeg sætter min ambition efter, at vores liv skal hænge sammen – det er vigtigt for mig. Det skal ikke koste noget for mig eller mine børn, at jeg er iværksætter. Så jeg har ingen ambition om at arbejde 60 timer om ugen.”

Og nej, hun ønsker ikke at genoptage et lønmodtagerliv: ”Jeg skulle da nok komme igennem det, hvis det var den eneste mulighed – men det ligger meget langt væk fra mig, og der er rigtig meget jeg ellers ville foretrække, og som jeg ville forsøge mig med først – jeg ville for eksempel først søge at skrue ned for forbruget – det ligger så uendelig langt fra min arbejdsglæde at være lønmodtager, ansat hos andre, fremfor at forvalte min egen skaberkraft og se mine egne resultater.”

Værdier ja tak

Annette Straadts stærke værdier gennemsyrer fortsat alle forretningsidéer og aktiviteter. Dem går hun absolut ikke på kompromis med. Værdier ja tak, men detaljerede og langsigtede strategier er ikke hendes kop te: ”Det er jeg alt for intuitiv til. Når jeg får en fornemmelse af, hvad der er det næste skridt – så er det i den retning, jeg går.”

Sundhedsplejerskens bedste i råd til frihedsjunkien, der ønsker at arbejde som iværksætter, er i forlængelse af denne tilgang at tage et skridt ad gangen: ”Man har drømme og kan have mange idéer, men bliver man for utålmodig – nu skal der succeser i hus – så risikerer man at hoppe for langt i processen, og man kommer for nemt ud af kurs, også værdimæssigt.”